Różne

Jak podać kawę, by zaskoczyć znajomych i żeby była orzeźwieniem w gorące dni? Poznaj dwa najlepsze przepisy!

• Zakładki: 10


Wraz z kawową rewolucją i powiększającą się świadomością konsumentów, kawiarnie proponują nam kawę coraz lepszej jakości! Kawa brazylijska, indonezyjska czy kolumbijska to tylko niektóre ziarna, na które możemy trafić. Warto zainteresować się tym, czym każdy z typów kawy się charakteryzuje i wybrać najlepszy dla siebie. Ziarna to jedno, a to, co można z nich stworzyć, jest osobnym, wartym uwagi zagadnieniem. W poniższym artykule skupimy się na najciekawszych kawach na zimno, które z pewnością zaskoczą smakiem Was i Waszych bliskich.

Dwa przepisy na kawę na zimno

Upały już niedługo staną się codziennością, warto znaleźć alternatywę dla gorącej kawy. Kawy na zimno także pobudzają, a dodatkowo schładzają organizm. Przekonaj się, co będzie prawdziwym hitem w tym sezonie.

COLD BREW

Tajemniczy Cold Brew to nic innego jak ‘parzenie’ kawy na zimno. Żeby napić się tego orzeźwiającego napoju, należy dzień wcześniej zalać odpowiednią ilość kawy zimną wodą i pozostawić napar (najlepiej na noc) w lodówce. Następnego dnia, wystarczy, że odcedzimy fusy od napoju. Do gotowej zimnej kawy można dodać kostki lodu i w zależności od upodobań mleko. Kawa przygotowana metodą Cold Brew ma zaskakująco delikatny smak i większe niż klasyczna kawa właściwości pobudzające.

ESPRESSO TONIC

Ciężko wyobrazić sobie połączenie kawy i tonicu, dlatego czym prędzej trzeba go spróbować! Ta mieszanka podbija podniebienia nawet najbardziej wymagających kawoszy. Wystarczy, że do schłodzonego tonicu lub schwepsa dodamy kostki lodu i na koniec delikatnie wlejemy espresso. Taki sposób podania jest imponujący, ponieważ warstwy napoju oddzielają się. Ten drink przenosi kawy mrożone na inny poziom! Spróbujcie sami.

Klasyczne frappe nadal w cenie

Jeżeli najdzie nas ochota na mrożoną kawę, a dysponujemy tylko kawą rozpuszczalną, możemy poratować się klasyczną frappe! Wystarczy, że zmiksujemy kawę rozpuszczalną z wodą, kostkami lodu i mlekiem. Takie połączenie orzeźwia i pobudza, a jest tylko pierwszym krokiem w komponowaniu fantazyjnych mrożonych kaw! Jeśli chcecie urozmaicić swój napój lub podać go jako deser, możecie dodać ulubione lody, syrop do kawy, a całość zwieńczyć bitą śmietaną i posypką. Jeśli chodzi o kawy mrożone, wyobraźnia może Was ponieść.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
47 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *